De dagelijkse vrijheid

EEN GROTE VERGISSING

Het is een grote vergissing om te denken dat vrijheid ergens te vinden is. Terwijl je toch zoekt…
En je zoekt omdat je het niet laten kunt. Je zoekt in relaties, je zoekt in schoonheid, je zoekt in geld, je zoekt in religie, je zoekt in andere werelddelen. Maar je kunt het maar niet vinden, je kunt die vrijheid, je geluk niet vinden.

Misschien heb je soms een intense ervaring, een bijzonder mooie plek gevonden, een prachtige partner, een bloeiend bedrijf. Maar je geluk ontglipt je dan soms ook ineens weer. Want je partner verlaat je, de plek wordt je ontnomen, je bedrijf gaat failliet, je verliest een dierbaar persoon. Het gebeurt, en het gebeurt ons allemaal. Want dit is onontkoombaar,  het verlies in het leven kan soms net zo groot zijn als ‘de winst’.

Voorbij aan winst of verlies

Maar jouw vrijheid gaat voorbij aan winst of verlies. Het omvat beide extremen. En deze uitersten worden beleeft als een up-flow en een down-fall. Maar wat vergeten wordt is de ruimte waar binnen deze dualiteit plaatsvindt. Deze ruimte bevindt zich alleen in jouw interpretatie van je ervaring. Of je deze nu goed of slecht noemt. De interpretatie maakt dat je over je eigen vrijheid oordeelt. Dat je niet ziet dat je vrij bent! Ongeacht je ervaring. Er valt hier namelijk niets te winnen of te verliezen. Het is de vrijheid waar jij, met al je ervaringen, interpretaties en oordelen in beweegt. Het is de vrijheid waaruit jij geboren bent. En het is de vrijheid waarin jij op een moment weer heen zult gaan.

Het leven ten volle leven

Misschien herken of herinner je de woorden die ik schrijf. En weet je ergens dat dit waar is, maar vindt je het moeilijk om dit in de praktijk te brengen. Weet dan dat er geen enkel mens op aarde is die daar niet mee heeft gestruggelt of er nog altijd over in discussie gaat. Maar je kunt hier niet over discussiëren, er valt niet iets te weten over de vrijheid en de onvoorwaardelijke liefde die jij bent.

Het is een gegeven, dat vanzelfsprekend is zonder dat het spreekt. Het zijn de blaadjes aan de boom, het is de wind die door de bladeren blaast, het zijn de mieren in de mierenhoop. Het zijn de mensen die liefhebben en ruziën, het is de troep op straat, het zijn alle dingen die verschijnen in jouw ervaring, in dit avontuur. En je kunt alsmaar elders op zoek zijn naar je geluk. Met het idee dat je daar je vrijheid en vervulling zal vinden. Maar het leven neemt je ieder moment mee op avontuur. En ieder moment kun je het leven ten volle leven en beleven. Met alle ups en downs, met alle woede, verdriet, liefde, frustraties, verlangens, en dromen die verschijnen. En ze maken niet meer van jouw, en ook niet minder. Het is gewoon het leven zoals het is. En je kunt vertrouwen dat het goed is.

Share